Witajcie moi smakosze. Dziś prezentuję Was chińskie bułeczki z kapustą pekińską. Pyszne i bardzo pożywne, łatwe do wykonania, ale jednak niestety troszkę czasochłonne. Tak więc jeśli macie chwilkę czasu i chcecie poeksperymentować z Waszym obiad, polecam jak najbardziej.
Ciasto:
- ½ margaryny
- ½ kg mąki
- ¾ szklanki mleka
- sól, cukier
- 3 dag świeżych drożdży
Farsz:
- 1,5 główki kapusty pekińskiej
- 30 dag pieczarek
- cebula
- olej
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki curry
- 1 jajko
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować
placek na grubość ½ cm. Pokroić w kwadraty o boku około 10 cm.
Kapustę pokroić w ćwiartki i dokładnie odcisnąć. Przepuścić
przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć
na oleju. Dodać do kapusty razem
z kukurydzą i koncentratem. Wymieszać i doprawić do smaku.
z kukurydzą i koncentratem. Wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz nałożyć po przekątnej na kwadraty z ciasta. Skleić dwa
przeciwstawne rogi.
Bułeczki posmarować rozklejonym jajkiem i piec na rumiano w
temperaturze 180 st.
Co myślicie o moim pomyśle na obiad. Bardzo oryginalny smak przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, jeśli chcecie poświęcić chwilę czasu na zrobienie obiadu. Mam nadzieję, że się skusicie na moją propozycję. Pozdrawiam.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz