Choć byłam do nie bardzo sceptycznie nastawiona to muszę Wam przyznać, że ta turecka miętowa zupa jogurtowa wyszła przepyszna. Idealna na nieco cieplejsze dni, gdyż jest niezwykle orzeźwiająca. A dziś prezentuję ją również Wam, żebyście mogły spróbować czegoś zupełnie innego.
Składniki:
- 15 dag ryżu
- 1 ½ litra bulionu warzywnego z kostki
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
- ¼ łyżeczki pieprzy Cayenne
- sól, pieprz
Ryż ugotować w wywarze warzywnym.
Żółtka zmiksować z jogurtem i mąką, dodać powoli szklankę
letniej wody, aż masa osiągnie konsystencję rzadkiej śmietany. Wlać delikatnie
do bulionu z ryżem. Zagotować.
W osobnym garnku wymieszać miętę, masło i pieprz Cayenne.
Gotować, aż zacznie bulgotać.
Wlać do garnka z zupą, wymieszać i szybko zagotować.
Przyprawić solą i pieprzem.
Prosta, szybka i pyszna. Koniecznie ją wypróbujcie. A ja tymczasem idę eksperymentować z kolejnymi przepisami, którymi na pewno Wam się pochwalę. Do zobaczenia.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz