czwartek, 14 czerwca 2018

Turecka zupa jogurtowa z miętą i ryżem



Choć byłam do nie bardzo sceptycznie nastawiona to muszę Wam przyznać, że ta turecka miętowa zupa jogurtowa wyszła przepyszna. Idealna na nieco cieplejsze dni, gdyż jest niezwykle orzeźwiająca. A dziś prezentuję ją również Wam, żebyście mogły spróbować czegoś zupełnie innego.




Składniki:

  • 15 dag ryżu
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego z kostki
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • ¼ łyżeczki pieprzy Cayenne
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w wywarze warzywnym.
Żółtka zmiksować z jogurtem i mąką, dodać powoli szklankę letniej wody, aż masa osiągnie konsystencję rzadkiej śmietany. Wlać delikatnie do bulionu z ryżem. Zagotować.
W osobnym garnku wymieszać miętę, masło i pieprz Cayenne. Gotować, aż zacznie bulgotać.
Wlać do garnka z zupą, wymieszać i szybko zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.






Prosta, szybka i pyszna. Koniecznie ją wypróbujcie. A ja tymczasem idę eksperymentować z kolejnymi przepisami, którymi na pewno Wam się pochwalę. Do zobaczenia.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz