wtorek, 8 maja 2018

Kapuśniaczek jabłkowy



Dziś będzie coś kapuścianego, a mianowicie kapuśniaczek jabłkowy. Smaczny, kwaskowaty i orzeźwiający. Idealny dla wszystkich smakoszy kapuścianych potraw, ale nie tylko. 




Składniki:

  • olej
  • 35 dag karkówki
  • duża cebula
  • 2 litry bulionu wołowego z kostki
  • liść laurowy
  • 50 dag ziemniaków
  • 80 dag młodej kiszonej kapusty
  • 20 dag kiełbasy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka soku jabłkowego
  • sól, pieprz



W garnku rozgrzać trochę oleju. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka i obsmażyć na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i razem podsmażyć. Zalać gorącym bulionem wołowym, włożyć liść laurowy, posiekane w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Gotować około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodać pokrojona kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i sok jabłkowy.

Gotować 25 minut. Posypać kminkiem.


 






 


Zupa idealnie komponuje się z jeszcze lekko chłodnymi wieczorami. Sądzę, że posmakuje zwłaszcza naszym kochanym testerom, czyli panom, dla których przygotowujemy te wszystkie smakowitości. Przetestujcie go na swoim testerze i dajcie znać, jak poszło. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz