Zielone kluseczki? Tak, to możliwe. Przedstawiam Wam kluseczki szpinakowe. Przepyszne i rozpływające się w ustach. Skusi się na nie nawet ten, kto nie lubi szpinaku. Jest całkowicie niewyczuwalny, choć smak kluseczek jest oryginalny i nieco inny, niż w tych tradycyjnych. Ciekawie również prezentują się na talerzu.
Składniki:
- opakowanie mrożonego posiekanego szpinaku
- 30 dag twarogu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- oliwa
- przyprawy
Szpinak rozmrozić i przełożyć do miski.
Twaróg rozgnieść, dodać szpinak, jajka, mąkę i posolić.
Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki (ma mieć konsystencję lanych
klusek). Jeśli jest za rzadkie dodać mąki.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wlać odrobinę oliwy (kluski
nie będą się sklejały). Łyżeczka nabierać porcję ciasta i wkładać je do
wrzątku.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotować 1-2 minuty, wyjąć. Można posypać serem żółtym lub podawać z innymi dodatkami.
Jak Wam się podoba pomysł na zielone, szpinakowe kluseczki? Mnie bardzo i na pewno nie jest to ostatni raz, kiedy pojawiły się na moim stole. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz