środa, 16 maja 2018

Kluseczki szpinakowe



Zielone kluseczki? Tak, to możliwe. Przedstawiam Wam kluseczki szpinakowe. Przepyszne i rozpływające się w ustach. Skusi się na nie nawet ten, kto nie lubi szpinaku. Jest całkowicie niewyczuwalny, choć smak kluseczek jest oryginalny i nieco inny, niż w tych tradycyjnych. Ciekawie również prezentują się na talerzu.




Składniki:

  • opakowanie mrożonego posiekanego szpinaku
  • 30 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • oliwa
  • przyprawy


Szpinak rozmrozić i przełożyć do miski.
Twaróg rozgnieść, dodać szpinak, jajka, mąkę i posolić. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki (ma mieć konsystencję lanych klusek). Jeśli jest za rzadkie dodać mąki.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wlać odrobinę oliwy (kluski nie będą się sklejały). Łyżeczka nabierać porcję ciasta i wkładać je do wrzątku.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotować 1-2 minuty, wyjąć. Można posypać serem żółtym lub podawać z innymi dodatkami.






 Jak Wam się podoba pomysł na zielone, szpinakowe kluseczki? Mnie bardzo i na pewno nie jest to ostatni raz, kiedy pojawiły się na moim stole. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz