piątek, 15 września 2017

Babka "Kwitnący tulipan"



Choć za oknem mamy piękną jesień marzą mi się jeszcze wiosenne i letnie kwiaty. Dlatego też pojawiły się one na moim słodkim stole. A jest to babka "Kwitnący tulipan". Wygląda niezwykle efektownie. Naprawdę jak rozkwitający kwiat tulipanu. Smak również nie odbiega od wygląda i po prostu rozpływa się w ustach.




Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 jaj
  • kostka margaryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do barwienia ciasta: 2 łyżeczki kakao, ½ szklanki maku, kisiel waniliowy


Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać na przemian po jednym jaju, łyżce oleju i czubatej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 równe części: pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, a czwarta pozostaje jasna. Podłużną blaszkę lub tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i na przemian wlewać warstwy z wszystkich 4-rech kolorów.

Piec 45-50 minut w 200 stopni. Udekorować lukrem.











Aż ślinka cieknie, kiedy patrzy się na takie pyszne ciasto. Więc nie marnujcie czasu i upieczcie je w wolnym czasie, a na pewno nie pożałujecie. Smacznego.
Kasia.     
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz