Choć za oknem mamy piękną jesień marzą mi się jeszcze wiosenne i letnie kwiaty. Dlatego też pojawiły się one na moim słodkim stole. A jest to babka "Kwitnący tulipan". Wygląda niezwykle efektownie. Naprawdę jak rozkwitający kwiat tulipanu. Smak również nie odbiega od wygląda i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 6 jaj
- kostka margaryny
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do barwienia ciasta: 2 łyżeczki kakao, ½ szklanki maku, kisiel waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać na przemian po jednym jaju, łyżce oleju i czubatej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 równe części: pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, a czwarta pozostaje jasna. Podłużną blaszkę lub tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i na przemian wlewać warstwy z wszystkich 4-rech kolorów.
Piec
45-50 minut w 200 stopni. Udekorować lukrem.
Aż ślinka cieknie, kiedy patrzy się na takie pyszne ciasto. Więc nie marnujcie czasu i upieczcie je w wolnym czasie, a na pewno nie pożałujecie. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz