sobota, 9 września 2017

Tarta z cukinią i bakłażanem



Piękna, przepyszna, typowo jesienna tarta z cukinią i bakłażanem. Wygląda cudownie i zaprezentuje się świetnie na Waszym stole, kiedy będziecie chciały zaskoczyć swoich gości. Jej smak nie ustępuje wyglądowi. To jest Wasz "must have" na kolejny obiad.




Tarta:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 120g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody
 

Zimne masło pokroić na małe kwadraciki. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i połączyć składniki. Dodać żółtko, sól i wodę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkować ciasto i włożyć do foremki. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnąć z ciasta groch i dopiec kolejne 5 minut. 












Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 150ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 100 g startej mozzarelli
  • olej
  • 2 łyżeczki startego kardamonu
  • sól, pieprz

Do kubka wlać śmietanę, dodać jajko i rozbełtać widelcem. Wsypać mozzarellę i wymieszać składniki. Dodać kardamon, sól i pieprz. Mieszankę wylać na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie plasterki - jeśli będą szerokie przekroić na pół. Układać paseczki obok siebie. Całość posmarować oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut.
 
  




 



 







 
 
Zauroczyłam się tą tartą, gdy tylko ją zobaczyłam i wiedziałam, że muszę ją przygotować. I jak widzicie, jest. Koniecznie ją wypróbujcie. I oczywiście pochwalcie się zdjęciami. Bo musicie przyznać, że wygląda pięknie. Miłego dnia.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz