W końcu zdobyłam się na wykonanie ciasta piwnego. Słyszałam o nim dużo dobrego i byłam niezwykle ciekawa jak to jest w tym piwem. I nie zawiodłam się. Ciasto wyszło przepyszne, nietypowe w smaku, a masa połączona z dżemem porzeczkowym i bananem jest niezwykle orzeźwiająca i łagodzi lekko gorzkawy smak piwa.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 200 ml oleju
- 200 ml piwa (Warka Strong)
- 3 jajka
Jajka ubić, dodać cukier, olej, piwo i całość dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do jajek. Całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 65 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 65 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Środek i krem:
- dżem owocowy (z czarnej porzeczki, czarnego bzu lub jagodowy)
- 1 dojrzały banan
- 300 ml piwa (Warka Strong)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 220 g masła
- czekolada
Ugotować budyń z piwem oraz cukrem. Następnie zdjąć go z ognia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ugotowany i wystudzony budyń. Całość dokładnie wymieszać.
Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Następnie wymieszać go z kremem.
Ciasto przekroić na pół. Spód posmarować dżemem. Następnie wyłożyć na ciasto z dżemem krem pokrojonymi kawałkami banana i przykryć drugim ciastem. Na wierzch ciasta wylać roztopioną czekoladę.
Ciasto idealne na ciepły, letni wieczór wśród rodziny i przyjaciół, nie tylko w towarzystwie złotego trunku. Uwierzcie mi, ciasto palce lizać. Pozdrawiam wiosennie.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz